VS schaft netneutraliteit af

De FCC (Federal Communications Commission) heeft in de V.S. gekozen voor het afschaffen van de netneutraliteit. Daarmee is Amerika een land geworden waar telecomproviders en ISP's zelf kunnen kiezen welke content ze op hun netwerk prioriteit geven.

Veel technologiebedrijven, zoals Google en Apple, hebben zich tegen de maatregel uitgesproken. Zij vrezen uiteraard dat hun diensten schade zullen ondervinden ten nadele van de eigen diensten van de isp's. Ook de innovatie komt hiermee in het gedrag, voeren ze aan. Voor kleine start-ups zal het onmogelijk worden om snel een groot publiek aan te spreken als andere, gevestigde spelers een voordeel krijgen.

Het protest heeft weinig uitgehaald. Ajit Pai, de voorzitter van de FCC die door president Trump is aangesteld en die, tussen haakjes, zelf een verleden heeft bij telecomgigant Verizon, wou absoluut de netneutraliteit afschaffen.

In Europa loopt het voorlopig zo'n vaart niet. Hier is de netneutraliteit voorlopig nog wettelijk gewaarborgd, zowel in nationale als Europese wetgeving.